Ecuadoris on üks maailma suurim valik puuvilju.Eriti kuulus on Ecuador oma banaanide poolest, mis on umbes 85% maailma eksportist (kusjuures Eestis me sööme Ecuadori baanane Chiquita).
Tomate de arbol 
Eesti keeles oleks nad puu tomatid. Nimetus tuleneb sellest, et nad kasvavad puu peal ja on oma välimuse poolest hästi sarnased tomatiga, aga maitse poolest mitte.
Mango
Mangot on siin kahte tüüpi, üks on see millega me oleme Eestis harjunud, aga magusam. Teine on aga väiksema suurusega, pehmem ja mahlakam.
Curuba
Maitse tuletab meelde punast sõstard.
Noni
Kasutakse enamasti ravimina ja ergutina, kibeda maitsega ja ebameeldiva lõhnaga.
Pitahaya
Seest valge ja keskel on mustad kivikesed. Kohalikud kasutavad seda naturaalse kõhulahtisena. Mina sellest ei teadnud ja kuna tegemist on väga maitsva puuviljaga esimest korda ma ikka sõin mitu tüki, soovitav on aga pool puuviljast korraga ära süüa, nii et võite kujutada ette, et mul oli pärast tore õhtu ;)
Maracuya/Granadilla 
Magus-hapukas puuvili, aga kuna seemned on nii suured, siis ega seal plaju midagi süüa ei ole.
Tuna
Kaktuse vili, õnneks kohalikud puhastavad vilja väikestes okastest, nii et seda vilja saab vabalt kätte võta. Seest on väiksed seemned, magusa maitsega.
Banaan
Ecuadoris on kõige laiem valik banaane, kusjuures keskmiselt kohalikud tarbivad banaane umbes 74kg/aastas, Eestis umbes 8kg/aastas ühe inimese kohta. Põhiliselt on siin neli sordi banaane:
1.Verdes – on suured rohelised banaanid, söömiseks vajavad töötlemist, nedest tehakse näiteks banaani krõpse.
2.Platanos - punanast värvi, keskmise suurusega, vajavad töötlemist enne tarbimist.
3.Maduros – on kollast värvi ja palju väiksem kui guineos sordi banaanid, nad on ka magusama maitsega
4.Guineos – on tavaline kollane magus banaan, mida me ka Eestis sööme.
Kollane banaan on tegelikult roheline banaan, korjatakse neid ka roheliselt. Kollane banaan on vili milles on lagunduvad protsessid pihta hakanud ja seepärast küpsevad rohelised banaanid ka pisut kiiremini, kui nende juurde mõned kollased panna.
Kookospähkel
Pärast kookospähklite koristamist raiutakse luuvilja pealt kiudkiht ära. Kookospähklid lüüakse pooleks ja pannakse päikese kätte kuivama. Mõne aja pärast tõmbub kõvaks kuivanud toitekude luukesta küljest lahti ja see on siis kopra. Igalt palmilt saadakse 5 kuni 30 kg koprat. Koprat kogutakse ja saadetakse maailmaturule, sellest pressitakse väärtuslikku taimeõli ning pressimisjäätmed on loomadele tunnustatud jõusöödaks.
Kuigi kookospähkli viljaliha sisaldab vähem rasva kui teiste kuivade pähklite oma (mandlid, maapähklid), peetakse seda ikkagi kõrge küllastunud rasvade sisaldusega viljaks. Samuti sisaldab kookospähkli viljaliha vähem suhkrut, kui teiste puuviljade oma (banaan, õun), kuid on rikas raua ja fosfori sisalduse poolest.
Guanábana
Seda puuvilja kasutakase tihti mahlade tegemiseks (lisatakse piima ja suhkrut).
Guayaba
Nende maiste võib varjeeruda olenevalt sordist, mingil määral õuna taoline, aga kibekama maitsega.
Papaya
Maitse poolest on meloni moodi, aga sisu on pehmem ja magusam. See on üks mu lemmikud puuvilju Ecuadoris.
Babaco
Kasvatatakse ainult Ecuadori mägede piirkonnas, magusa maitsega, oma konsistentsi poolest meenutab meloni.
Naranjilla (Ecuadoris)/ Lulo (Columbias)
Te ütleksite, et see on tomat aga ei... see on Naranjilla. Erinevus seisneb sellest et ta on kibeka maitsega võib öelda, et maiste meenutab laimi ja rabarberi segu. Tavaliselt tehakse mahla temast.
Mamoncillo
Igas mamoncillos on kivi sees, kivi saab röstida ja tarvida nagu päevalille seemneid. Maitse poolest meenutab natuke laimi, aga nats magusam.
Avokaado
Avokaado viljaliha on väga õlirohke ja mageda maitsega. Ecuadoris kasutakse mu lemmiku kasteks Guacamole (avikaado, tomat,sibul, laimi mahl, küüslauk), väga hea leivakatteks ja snäkki kõrval.
Litchi
Ploomi moodi, aga koorik ei ole söödav ja sisu on limasem. Muidu täitsa maitsev puuvili, soovitan proovida :)

Lisaks Ecuadoris saadaval teatud tuntud puuviljad nagu: aprikoos, virsik, apelsin, nektariin, kiivi, granaat, sidrun, laim, greip, mandariin, õunad, pirnid, ananass, melon, arbuus ja viinamarjad.... kui midagi jäi nimetamata siis ainult sellepärast et ei tulnud mulle meelde :)
No comments:
Post a Comment